Näitus “Nahakunstnik Sirje Kriisa” TTÜ raamatukogus

S.Kriisa.jpg

Foto: Rene Haljasmäe

Nahakunstnik Sirje Kriisa on 1976. a lõpetanud Eesti NSV Riikliku Kunstiinstituudi tarbekunstnikuna. Töötanud on ta ERKI-s (Eesti Kunstiakadeemia)  ja Eesti Rahvusraamatukogus. Täna tegutseb ta Tallinna Keskraamatukogu Kännukuke haruraamatukogus köitjana.

Sirje Kriisa on Eesti Kunstnike Liidu ja Eesti Nahakunstnike Liidu liige. 1996. a asutas ta mõttekaaslastega Eesti Köitekunstnike Ühenduse ja oli selle juhatuse eesotsas 2014. aastani. Oma elutööks peab ta mitmete rahvusvaheliste köitekunstinäituste ja konverentside ”Scripta manent” (”kirjutatu jääb”) ideede elluviimist ja korraldamist Tallinnas koos erialakaaslastest EKÜ liikmetega: L. Mänd, T. Turo ja R. Haljasmäe. Scripta-näituste eesmärk on tutvustada eesti kirjandust köitekunstiliste vahenditega, kaasates kunstnikke üle maailma. Näitusest osavõtjateks on olnud tavaliselt 200 kunstnikku 20 riigist. Järgimise 2020. a ürituse teema on armastatud eesti kirjaniku Valdur Mikita looming.

S. Kriisa on korraldanud ka köite- ja nahakunstialaseid kursusi Eestis ja välismaal, läbi viinud loenguid ja nahakunsti üritusi, kavandanud nahatooteid kunstikombinaadile ”Ars”, kujundanud nahkrõivaid. Tema köidetud raamatuid on inimestel Euroopas, Aasias, Ameerikas, Austraalias ja Venemaal. Muidugi saab tema valmistatud kunstilisi köiteid ja rõivaid  näha ka Eesti muuseumides.

Näitusel Tallinna Tehnikaülikooli raamatukogus on välja pandud köited, mille puhul on kasutatud  väga erinevaid materjale, nahku ja tehnikaid. Nahku on kunstnik töödelnud, värvinud, voolinud, trükkinud jne. Poognaid on ta kokku õmmelnud nii klassikaliselt kui ka mitte. Seinal vaatamiseks nahad on nagu nad algselt enne raamatuks muutumist on olnud. Siin on eesti lehma taimparknahk Jõgeva vabrikust, känguru taimparknahk Austraaliast, kitsenahad Itaaliast, Põhja-Aafrika kitse taimparknahad Inglismaa vabrikust.

Näitus on avatud kuni 31. maini.

Allikas

Rubriigid: AD 2018, Books, Isiknäitus/Personal exhibition, Köitekunst. Salvesta püsiviide oma järjehoidjasse.

Lisa kommentaar